Fotoğraflarınızı daha dikkat çekici hale getirmenin en hızlı ve etkili yollarından biri bokeh efekti yaratmaktır.
Bokeh kelimesinin kökeni Japonca'dır ve bulanıklık anlamına gelir. Birçok fotoğrafta gördüğünüz, net olan konunun arkasında, yanlarında kalan bulanık ışık taneleridir. Bu ışıklar farklı şekil, boy ve etkide olabilir.
Özellikle portre fotoğrafları ve makro çekimleri mükemmel hale getiren bokeh elde etmek için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekiyor:
1. Lensİyi bokehler elde etmek için öncelikle lens seçimi çok önemlidir. Geniş diyafram açıklığına sahip; f/1.4, f/1.8, f/2 gibi değerlerde ve hızlı bir lens kullanmanız güçlü bokehler elde etmenize yardımcı olur. Bununla beraber genelde prime lensler zoom lenslere göre daha güçlü bokeh yaratırlar. Örneğin 50 mm f/1.4-1.8 gibi bir lens hem fiyat-performans açısından hem de fotoğrafınızda bokeh yakalamak için ideal olacaktır.
Lensininiz bokeh değerini öğrenin:Kullandığınız lensin odak uzaklığını diyafram değerine bölerek bokeh değerini öğrenebilirsiniz. Bu sayı ne kadar büyük ise bokeh kalitesi de o kadar yüksek olacaktır. Örneğin:
-35 mm f/1.4 lens için;
35/1.4=25
-50 mm f/1.8 lens için;
50/1.8=27,7
-85 mm f/2 lens için;
85/2=42,5
Bu şekilde yapacağınız hesaplamalar ile almayı düşündüğünüz ya da mevcut lensiniz için bokeh etkisi hakkında fikir edinebilirsiniz.
2. SensörKullandığınız makinenin sensörünün de bokeh üzerinde etkisi vardır. Crop sensörlü bir makine kullanıyorsanız, full-frame bir makineye oranla bokeh etkisi yarı yarıya düşecektir.
bunun temel sebebi; full-frame bir makinenin çarpan faktörü 1 iken crop sensörlü örneğin APS-C makinenin 1.5-1.6 gibi bir değer olmasıdır. bu değer hesaplama denklemine girdiği zaman; 1 etkisiz elemanken, 1.5-1.6 gibi değerler sonuç değeri etkileyecek ve düşürecektir.
3. Uzaklık
Uzaklık faktörü iki maddede incelenebilir:
a) Fotoğrafçının Konuya Uzaklığı
Fotoğrafçının konuya olan uzaklığı alan derinliğini de
(Alan Derinliği Nedir?) etkileyen bir faktördür ve bokeh oluşumunu da etkiler. Genelde çok uzaktan yapılan çekimlerde güçlü bokeh etkisi almak zordur. Bunu şu şekilde hesaplayabilirsiniz:
Örneğin 50 mm f/1.8 bir lens kullanıyorsanız; bokeh etkisinin ortalama 28 olduğunu bir üst maddede hesaplamıştık. 50 mm bir lensin minimum netleme mesafesi de ortalama 0.5 m - 50 cm'dir.
Uzaklık faktörü iki maddede incelenebilir:
28/0.5=56 değeri konuya 50 cm mesafeden alacağınız bokeh etkisidir.
Eğer örneğin 1 metre mesafeden çekim yaparsanız;
28/1=28 değeriyle daha güçsüz bir bokehe ulaşırsınız.
Yani yakın mesafeden çekim yaptığınızda daha güçlü bokeh elde edersiniz.
b) Konunun Arka Plana Uzaklığı
Bokeh elde etmek istediğimiz bir fotoğrafta, netleme yaptığımız konu dışındaki alanlar bulanık olacaktır. Arka plandaki nesnelerin, konuya olan uzaklığı bokeh gücünü etkilemektedir. Eğer bokeh elde edeceğiniz nesneler konunuza yakınsa, netlik alanına da daha yakın olacağı için bulanıklık etkisi azalacaktır. Uzak ise netlik alanından da uzak olduğu için bulanıklık artacaktır.
Güçlü bokehler elde etmek için yapabileceklerimizi özetlersek;
- Geniş diyaframa yani küçük f değerlerine sahip lensler tercih edin.
- Odak uzaklığı fazla lens kullanmaya çalışın.
- İmkanınız varsa Full-frame makine tercih edin.
- Konudan çok fazla uzaklaşmayın.
- Konunun arka plana olan uzaklığını arttırın.